Elektrik sistemlerdeki akımı kesmek için kullanılan devre kesicileri önemli işlevleri vardır. Elektrik alanında sık sık kullanılan devre kesici hakkında ön plana çıkan çeşitli detaylar bulunuyor. Diğer bir ismi şalter olan devre kesiciler, farklı yerlerde kullanılabilir. Trafo gibi bölümlerde kullanılan türlere ana şalter ismi verilir.
Devre kesicilerin devreyi kapatma, kesme ve akımı taşıma gibi görevleri vardır. Elektrik akımını otomatik olarak kesmek için de kullanılabilecek olan sistem, elektrikçiler için önemli bir araç olarak öne öne çıkar. Mekanik özelliklere sahip bir açma kapama cihazı olan devre kesicilerin nasıl çalıştığı ve ne işe yaradığı gibi konular oldukça önemlidir.
Devre Kesici Ne İşe Yarar?
Elektrik devrelerindeki elektrik akımlarının tespit edilmesi ve desteklenmesi için kullanılan devre kesicilerin çeşitli özellikleri vardır. Asıl görevi normal koşullarda elektrik akımını kesmek olan cihazlar, mekanik özellikli oldukları için oldukça kullanışlıdır.
Hem normal hem de anormal koşullarda çalışan mekanik cihazlar ile birlikte elektrik akımını kesmek mümkündür. Devre kesicilerin üretiminde çeşitli olumsuzlukların engellenmesi için farklı araçlar kullanılıyor. Röle ve anahtar gibi faktörlerden etkilenmemesi ve elektrik akımını kesmesi için gelişmiş araçlarla donatılıyor.
Anahtarlama cihazı olarak da tanımlanabilecek devre kesicilerin en önemli görevi kullanıldığı elektrik güç sistemindeki kontrolü sağlamasıdır. Sistemi kontrol etmek ve korumak için kullanılabilecek olan cihazların iki farklı çalışma modu bulunuyor. Hem manuel hem de otomatik olarak çalışan devre kesiciler, farklı sistemlerdeki elektrik arkının sorunsuz ve güvenli bir şekilde kesilmesi için kullanılıyor.
Devre Kesici Çeşitleri Nelerdir?
Elektrik sistemlerinin büyüklüğüne ve kullanım alanlarına göre tercih edilen farklı devre kesiciler vardır. Devre kesicileri ilk olarak kullanım alanına göre sınıflandırmak gerekir. Arka söndürme uygulaması için tercih edilebilecek dört adet devre kesici türü vardır. Bu devre kesicilerin kullanım yöntemleri ve özellikleri farklılık gösterir.
Ark söndürme için kullanılan devre kesici türleri şu şekildedir;
- Yağ ve hava dolaşımı devre kesicileri,
- SF şalter,
- Vakum sistemli devre kesiciler,
Belirtilen sınıflandırmanın yanı sıra hizmetlerine göre açık ve kapalı olarak farklı sınıflandırılan devre kesiciler vardır. Çalışma mekanizmasına göre yaylı, pnömatik ve hidrolik olarak üçe ayrılan cihazların voltaj seviyesine göre de sınıflandırması vardır. Alçak, orta ve yüksek gerilim hatlarına uygun olarak üretilmiş olan devre kesiciler vardır.
Devre Kesici Nasıl Çalışır?
Oldukça teknik bir konu olan devre kesicinin çalışma sistemi hakkındaki detaylar önemlidir. Devre kesicilerin basit anlamdaki görevi elektrik bağlantısını kontrol etmektir. Hem normal hem de anormal durumlarda kullanılabilecek olan cihazlar ile elektrik akımını kesmek ve oluşabilecek sorunları önlemek mümkündür.
Cihazların çalışma sisteminin detayları farklı türlere göre değişim gösterir. Kesiciler; alçak, orta ve yüksek gerilim hatlarında devreyi otomatik olarak açıp kapatmak için kullanılır. Özellikle; kısa devre gibi olumsuz durumlarda ortaya çıkabilecek tehlikelerin önlenmesi için büyük öneme sahiptir. Hızlı bir şekilde hareket eden bilen kesiciler, güç akışını sağlarken kısa devre durumlarında ise akışı keser.
Devre Kesici Nerelerde Kullanılır?
Elektrik enerjisi dikkatli bir şekilde kullanılması gereken enerji çeşitleri arasında yer alıyor. Hem can hem de mal kaybının önlenmesi için elektrik sistemlerindeki farklı önlemlere ihtiyaç duyuluyor. Uzun zamandır hem küçük çaplı hem de gelişmiş elektrik sistemlerinde kullanılan cihazlardan biri de devre kesicilerdir. Elektrik sisteminde meydana gelen aşırı akımları engellemek için kullanılan devre kesiciler, birçok farklı alanda tercih edilir. Günümüzde hem yaşam alanlarında hem de farklı sektörlerdeki iş yerlerinde kullanılan devre kesicilerin önemli bir kullanım alanı da elektrik direkleridir.
Genel elektrik akımının düzenli bir şekilde iletilmesi ve kısa devre gibi olumsuzlukları engellemesi gibi görevli olan devre kesiciler, birçok olumsuzluğun önüne geçiyor. Yaygına sebep olabilecek ölçüdeki düzensiz elektrik akımlarının önlenmesi amacıyla tercih edilen kesicilerin işlevleri oldukça önemlidir.
Devre kesicilerin kullanım alanları söz konusu olduğunda geniş bir yelpaze öne çıkıyor. Metro hatları, elektrik motorları, araç kontrol üniteleri, binalar, araç şarj istasyonları ve iş yerleri gibi birçok alanda devre kesiciler kullanılıyor.
Devre Kesici Fonksiyonları Nelerdir?
Elektrik sistemlerindeki koruyucu cihazlar olarak da tanımlanabilecek devre kesicilerin çeşitli fonksiyonları vardır. Kesicilerin fonksiyonları cihazların türüne ve kullanıldığı alanlara göre farklılık gösteriyor. Genel olarak elektrik akımındaki düzeni sağlama ve yüksek akımı önleme gibi fonksiyonları bulunan devre kesicilerin temel görevleri bulunuyor.
Koruma özelliği bulunan kesici cihazların bazı fonksiyonları şu şekildedir;
- Elektrik devrelerinin anahtarlaması için kullanılan cihazlar kesinti durumunda gerekli alanları kapatır.
- Kısa devre akımı yaşandığı durumlarda elektrik enerjisinin kesilmesini sağlar.
- Elektrik hattında aşırı bir akım yaşandığı durumlarda sistemi yüklenmelere karşı korur.
- Görüldüğü üzere devre kesicilerin oldukça önemli fonksiyonları vardır. Hem koruyucu hem de kontrol edici görevleri olan cihazlarla birlikte elektrik sistemlerindeki güvenlik sağlanır.
Devre Kesici Nelerden Oluşur?
Elektrik akımlarını düzenleme ve kısa devreyi engelleme amacıyla kullanılan devre kesicilerin üretiminde farklı parçalar kullanılır. Günümüzde modern üretim teknikleriyle hazırlanan cihazlar, farklı sorunların ortaya çıkmasını başarılı bir şekilde engelliyor. Devre kesicilerin iç bölümünde vidalı, terminaller, iletkenler, ark söndürme bölümü, hem hareketli hem sabit kontaklar, kumanda kolu ve gaz çıkışı gibi parçalar bulunuyor. Birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışan parçalar elektrik akımındaki sorunları engelliyor.
Elektronik Devre Kesiciler
Gelişmiş özellikleriyle öne çıkan devre kesiciler, elektronik röle parçalarıyla birlikte üretilmiştir. Yer tasarrufunun yanı sıra maksimum fiyat performans avantajı için kullanılabilecek olan elektronik devre kesicilerin farklı özellikleri vardır.
Hem aşırı yük hem de kısa devre gibi problemlere karşı üst düzey koruma sağlayan elektronik kesiciler, ergonomik yapısı sayesinde rahatlıkla kullanılır. Hem kullanışlı hem de kaliteli olması sebebiyle birçok alanda elektronik özellikli devre kesicilerin kullanılması öneriliyor.