Elektrik işi ile uğraşan herkes pako şalter terimi ile karşılaşmıştır. Pako şalter yani diğer bir adıyla paket şalter, elektrik panolarının kapak kısmında yer alan döndürülebilen bir anahtardır.
Döndürme etkisi ile çalışır ve elektrik enerjisinin aktarılmasında görev alır. Bu elektromekanik anahtarların avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki, paket şalter avantajları ve dezavantajları nelerdir? Dikkatli şekilde inceleyelim.
Paket Şalter Avantajları Nelerdir?
Farklı şekillerde kontrol edilebilen bu ürünler çok sayıda faydaya ve avantaja sahiptir.
Avantajları şunlardır:
- Paket şalter kullanım açısından oldukça kolay ve pratiktir.
- Enerjiyi bir noktadan diğer bir noktaya kısa zaman içinde, güvenli bir şekilde aktarır.
- Kompakt boyutlara sahip olduğu için geniş bir kullanım alanına sahiptir.
- Ucuzdur ve bütçeyi zorlamaz.
- Kolay kolay bakım gerektirmez. Bakıma ihtiyaç duymadığı için zamandan tasarruf etmeye yardımcı olur.
- Elektrik sektöründe çok tercih edilir ve ihtiyaç duyulur.
- Uzun vadeli kullanım için uygundur. Uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
- Montaj aşaması zaman almaz. Kısa zamanda monte edilir ve monte edildikten sonra hemen devreye girer.
- Çevreye ve sıcağa karşı dayanıklıdır. Yüksek veya düşük sıcaklıktan etkilenmez.
- Kolay kolay güç kaybına uğramaz. Güç kaybı olmadan uzun yıllar çalışabilir.
- Panoların iç veya dış kısmına monte edilebilir.
- Çok sayıda pako şalter çeşiti bulunur.
- Fonksiyoneldir ve çeşitli kontrol varyasyonları bulunur.
Bu faydalarından dolayı çok sık tercih edilir. Farklı alanlarda farklı amaçlar doğrultusunda kullanılır.
Paket Şalterlerin Dezavantajları Nelerdir?
Paket şalterlerin avantajı olduğu kadar bazı dezavantajları da bulunur. Çok yüksek akımları yeterince izole edemez. Çalıştırmak için bir miktar fiziksel güce ihtiyaç vardır. Döndürülerek çalışır. Bu yüzden döndürme işlemi için sizin çaba sarf etmeniz gerekir. Uzaktan kontrol edilemez.
Uzaktan açıp kapama gibi bir durum söz konusu olmadığı için kontrolü elinizde tutmanız gerekir. Termik ve manyetik akımlara karşı da yeterince savunmacı değiller. Herhangi bir korunma mekanizmaları yok. Bunlar gibi dezavantajlar, paket şalterlerin eksi yanları olarak sayılabilir. Farklı tiplerde olabilir. Farklı tiplerdeki modellerin farklı bağlantı şemaları bulunur.
Paket Şalter Nerelerde Kullanılır?
Paket şalterler farklı sektörlerde sıkça kullanılır. Genellikle elektrik devrelerinde kullanımı yaygındır. Elektrik motorlarını açıp kapama, durdurma ve komute etme işlemlerinde kullanılır. Paket şalter döndürüldüğü taktirde çalışmaya başlar. Üzerindeki kontaklar konum değiştirir. Elektrik devrelerinin yanı sıra kumanda devrelerinde de kullanılabilir.
Çok amaçlı bir kullanıma sahiptir. Kontrol ve dağıtım tablolarında da sıkça yer alır. Aynı zamanda kaynak makinelerinde de açma ve kapama görevi üstlenir. Kademe değiştirme, selektör verme gibi işlemleri yerine getirmek için kullanılır. Sinyal değerlendirme, sinyal ölçme gibi işlemlerde yardımcı devreye destek olur.
Paket Şalter Çeşitleri
Motor fazına göre farklı paket şalter üretimi yapılır. 3 fazlı motorlar ve 1 fazlı motorlar için farklı çeşitler tercih edilir. Yol verme, enversör gibi şalter türleri genellikle 1 fazlı motorlar için kullanılır. 3 fazlı motorlar için farklı çeşitler tercih edilir. Enversör, açma kapama ve yıldız-üçgen gibi türler ise 3 fazlı motorlar için tercih edilir.
Enversör pako şalterler genellikle yön değiştirme amacıyla kullanılır. Diğerlerine oranla daha ekonomiktir. Bu yüzden çok sık tercih edilir. Kutup değiştirici pako şalter, çift devirli pako şalter, çok kademeli pako şalter gibi daha çok çeşit saymak mümkündür. Paket şalter çeşitleri fiziksel ve mekaniksel olarak farklılık gösterebilir. Kullanım alanı ve kullanım amacı türüne göre değişir. Uygun çeşitleri uygun alanlar içinde kullanmak gerekir.