Elektrik panoları bilindiği üzere, elektrik akım gücünü bir veya birden fazla kaynaktan alıp, farklı kaynaklara veya yüklere aktarmak için kullanılır. Bu şekilde de elektrik panolarının kontrolü sağlanır. Elektrik panosu nerelerde kullanılır diye soracak olursak, elektrik üretiminden başlayarak, kullanım alanına göre değişkenlik göstererek devam eder.
Bu açıdan bakıldığında ilk olarak endüstriyel tesislerin tümünde, bina girişlerinde, jeneratör ve yangın sistemlerinde kullanılır. Bazı kaynaklar da kendine has panoları mevcut olup, bazıları ise bilindik elektrik panosu formatındadır. Yine de anlaşılacağı üzere, elektrik panoları, elektrik kaynaklarının aktarımını sağlamak amacıyla kurulup, bu şekilde ihtiyacı olan her yerde mevcuttur.
Elektrik Panosu Nedir?
Genel anlamıyla söylenirse, elektrik panosu, elektrik sistemlerinin aktarımı için kullanılan bir ana kaynaktır. Var olan elektrik akımını farklı devrelere dağıtır. Elektrik panosu, elektrik gücünü ortak bir alanda tutarak, içinde kullanılan farklı farklı akımları yardımcı devrelere böler. Bu, genel olarak elektrik sisteminin güvenliğini sağlar. Oluşabilecek herhangi bir kazayı önlemek adına, elektrik sisteminin güveliğine yardımcı olur.
Ana akım panellerden farklı kaynaklara veya tali panellere büyük ölçüde güç akışı yaptığı için, hem yaygın olarak kullanılır hem de elektrik sistemlerinin akışını kolaylaştırır. Bu yüzden, özellikle endüstriyel tesislerin ve büyük binaların elektrik panosu kullanması oldukça önemlidir.
Elektrik Panosu Tehlikeli Midir?
Elektrik dağıtımının olduğu her yer için kullanılan panolar, çeşitli sorunları da beraberinde getirebilir. Doğru kullanım ve gerekli önlemler alındığında, herhangi bir tehlike söz konusu değildir.
Bir elektrik panosunda oluşabilecek hatalardan biri elektrik çarpmasıdır. Elektrik çarpmasının önüne geçebilmek için, panonun içerisindeki elektrik akımının geçtiği yerlerin izole edilmesi gerekir. Bunun içinde birçok yöntem mevcuttur. Şeffaf pvc kaplama ve izole malzeme kullanma en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Elektrik panolarında yangın çıkması da olası bir durum sayılabilir.
Bunun için alınacak en iyi yöntem, kaçak akım rölesi kullanmaktır. Bununla birlikte gerekli görülen alanların gövde topraklaması yapılmalıdır. Bir diğer tehlike ise elektrik pano kapaklarının açık bırakılmasıdır.
Özellikle çocuklar için büyük tehlike arz ederken, bu sorun yetkili kişiler ve kullanıcıların sorumluluğundadır. Bunun dışında, elektrik panolarının bakım ve muayenelerinin, gerekli görülen günlerde yapılması gerekir. Bu şekilde oluşabilecek tehlikelerin önüne geçilebilir.
Elektrik Panosu Çeşitleri Nelerdir?
Elektrik panosunun çeşitleri, elektrik panosu nerelerde kullanılır sorusunun cevabıyla aynı paralelliktedir. Bu açıdan bakıldığında elektrik panoları kullanılan yere göre değişebilir.
- Kompanzasyon Panosu
- Sigorta Kutusu
- Tali Dağıtım Panosu
- Ana Dağıtım Panosu
- Mcc Panosu
- Sayaç Panosu
- Makine Panosu
- Şantiye Panosu
- Otomasyon Panosu
- Transfer Panosu
- Senkronizasyon Panosu
- Orta Gerilim Panolar
Bu panolar içerisinde en çok kullanılan ve önemli sayılanlar, Senkronizasyon Panosu, Transfer Panosu, Kompanzasyon Panosu ve Sigorta Kutusudur.
Elektrik Panosu Ne İşe Yarar?
Elektrik panolarının birçok işlevi vardır. Elektrik kullanımının olduğu alanların kullanması zorunlu olan bir panodur. Elektrik panosu, bir bina içerisinde kullanılan tüm elektrik sisteminin bir arada olmasını sağlar. Bu da hem elektrik sonucunda oluşabilecek problemleri önler hem de elektrik akımının farklı mekanizmalarla iletişim kurmasını kolaylaştırır.
Ev için kullanılan elektrik panolarında merkezi otomatik kesici, sigortalar, elektrik sayaçları, merdiven otomatiği, zil trafosu vardır. Bu gibi önemli sistemlerin, bir arada olması oldukça önemlidir. Kısaca, farklı dizilimler içerisinde bulunan elektrik sistemlerinin koordinasyonunu sağlamak amacıyla elektrik panosu kullanılır.