Elektriğin açılıp kapanması için anahtar görevi üstlenen ve şalter adıyla anılan bir araç vardır. Bu araç sayesinde; elektriğin ne zaman kullanılır hale getirilebileceği, ne zaman kullanılamayacağı ve kullanım süresinin ne kadar olacağı belirlenebilir.
Şalter ile elektrik sigortası iki ayrı kavram olurken; elektrik sigortasının genel olarak tüm elektrik bağlantısını kapsamakta olduğu ve şalterin ise yalnızca aynı bağlantı hattında yer edinen elektrik bağlantılarını ilgilendirdiğini unutmamak gerekir. Konu hakkında; elektrik sigortasının atma nedenleri, şalterin atma nedenleri, atan şalterin nasıl düzeltileceğini, öğrenmek gerekir.
Elektrik Sigortası Neden Atar?
Elektrik sigortasının atmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin tamamını bilmek, çözüme ulaşmak için gerekir.
Bu bağlamda, elektrik sigortasının atma nedenleri şöyledir:
- Hane içerisine, altyapıdan çok daha fazla olan elektrik gücünün gelmesi
- Anlık olarak ve çok hızlı bir şekilde elektrik akımında kesintilerin ve yeniden akımın gelmesi gibi bir durum yaşandığı zaman
- Aynı anda, kaldırılabilecek olandan çok daha fazla elektrik talebi oluştuğu zaman
Gibi durumlarda, elektrik sigortasının kendisini kapattığı görülecektir.
Şalter Neden Atar?
Şalter; elektrik sigortasının içerisinde yer alan ve tek bir bağlantı hattı sayesinde elektriğin iletilmekte olduğu alanları belirleyen bir anahtardır. Şalterin atmasına neden olan çok sayıda unsur vardır.
Bu unsurlar:
- Bir hat üzerine, kısa devre yapmış veya elektrik devresi bozulmuş cihazların bağlanması
- Bir anda yaşanan elektrik bağlantılarının hat tarafından desteklenmemiş olması
- Prizlerden biri üzerinde veya birkaç tanesinde, önceden tahmin edildiği için şalteri kapatma uyarısı hazırlanmış olan hasarın oluşması
- Hat üzerindeki tek bir prize, voltaj olarak desteklenenden yüksek oranda bir elektrikli aygıtın takılmış olması
Gibi nedenler, şalterin atmasına (hat ile elektrik devresi arasındaki bağlantıyı kesmesine) neden olur.
Elektrik Sigortası ve Şalter Atması Nasıl Anlaşılır?
Elektrik sigortasının ve şalterin attığının anlaşılması için incelenmesi gereken maddeler vardır. İlk olarak, her evde elektrik bağlantısının anahtarları yer alan bir alan vardır. Bu alan, elektrik sigortasının kendisi olurken içerisinde; çok sayıda şalterin, farklı hatlara dair anahtarların yer edindiği görülecektir. Bu anahtar bağlantılarından yalnızca bir tanesi aşağı tarafa bakarken, diğerlerinin tamamının yukarı dönük olarak durması gerekir.
En sol kısımdaki elektrik sigortasının aşağı durmasının yanı sıra, tüm şalterlerin yönü yukarı doğrudur. Bu görüntünün dışında; şalterlerden birinin veya birkaç tanesinin yönünün farklı olması durumunda veya yalnızca elektrik sigortasının yönünün farklı olması durumunda şalter atmış demektir. Ayrıca, ‘tık’ sesine benzeyen bir ses duyulduktan sonra da elektrik bağlantısının kaybedilmesi de şalter attığını gösterecektir.
Elektrik Sigortası ve Şalter Atması Durumunda Neler Yapılır?
Elektrik sigortasının veya şalterlerden herhangi birinin atması durumunda, panik yapılmadan kolay bir işlemle sorun çözülebilir. Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır.
Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir. Eğer elektrik sigortasının etrafında kıvılcım gibi sorunlar varsa, doğrudan yetkili olan kişilerden hizmet alınmalıdır.
Elektrik Sigortası ve Şalter Atması Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Elektrik sigortasının ve şalterin atması oldukça olağan bir sorun olurken, şalterin tekrar kaldırılması durumunda dikkat edilmesi gerekenler de vardır. İlk olarak, şalter kaldırılmadan hemen önce prizlerde cihaz bırakılmaması gerekir. Elektrik bağlantısının bir anda açılacak olması, fazla akım yüklenerek cihaz ömrünü kısaltır.
Bu nedenle, şalter kaldırmadan hemen önceki bu durum büyük önem arz eder. Ayrıca, bilinçli olan kişiler tarafından ve kontrollü şekilde şalterin kaldırılması gerekir. Bu durum; elektriğe bağlı kazaların, elektrik sigortasına yönelik hasarın, her türlü can ve mal kaybının önüne geçmesi açısından önemlidir.