Ampul Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Ampul seçiminde dikkat edilmesi gereken konularda sizlere aradığınız tüm sorulara cevap bulabileceğiniz detaylar sunuyoruz. İçeriğimizde ampulün ömrü, enerji tüketimi, lamba çeşitleri ve ampul özellikleri hakkında bilgi vereceğiz. Peki, lamba alırken nelere dikkat edilir?

Lamba Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Lamba, yaşam alanınızı aydınlatmanın çok ötesinde sağlığınızı etkileyen önemli bir seçim gerektirir. Kullanacağınız lambanın hangi renk ışık ya da düzeyde olduğu sizlerin daha net görmesini kolaylaştırıyor. Ampulde dikkat edilen watt dışında aslında birçok dikkat etmeniz gereken özellik yer alıyor. Ev, işyeri, işletme ya da farklı alanlarda kullanılan aydınlatmanın ortam ışığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı alanların daha yüksek ışığa ihtiyacı olabilir.

o   Watt (Enerji Tüketimi):

Uluslararası birimler sisteminde güç birimini ifade eden ve dünya genelinde kabul görmüş olan enerji birimi Watt olarak bilinir. James Watt tarafından bulunan, Joule/saniye olarak ifade edilen bir birimdir. Birim zamana oranla tüketilen enerjiyi ifade eder. Sektörlere göre bakıldığında enerji tanımlaması olarak kullanılır.

o   Işık Akısı – Parlaklık (Lümen):

Ampulde yer alan ışık değerini ifade eden lümen, ışık gücünü temsil ediyor. Araç farları gibi daha fazla uzağı aydınlatmak için yüksek ışık gücüne ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyacı lümen değeri yüksek ampul ile karşılayabilmek mümkündür.

o   Renk Sıcaklığı (Kelvin):

Aydınlatma sektöründe ışık kaynağının ortama yaymış olduğu renk, renk sıcaklığı ile ifade ediliyor. Kelvin olarak bilinen ışık rengi, flaman ısısına bağlı değişir. Metalin ısınıp erimesi 1000 K seviyesinde olur. Böylelikle ısı yükseldikçe renk değişikliği gözlemlenir. Işığın ısısı ise Kelvin metre ile ölçülüyor. Beyaz, sarı, gün ışığı gibi renk sıcaklıkları olan ampuller vardır. Firma, ev, ofis, işletme gibi birçok iç alanda kullanıma uygundur.

o   Soğutma Performansı:

Almak istediğiniz ampulün soğutma metal gövdesinin olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Led lambalarda yer alan bu özellik ile 35.000 saat enerji ömrü ile yaklaşık %80 tasarruf sunuyor.

o   Fonksiyon Kontrolü:

Geliştirilmiş ampul fonksiyonlarında yer alan akıllı sistemler sayesinde ampul uzaktan kontrol edilebiliyor. Teknolojiye uyarlanan ve internetin kullanılabildiği Wi-Fi ve Bluetooth bağlantıları kullanılıyor. Evinizde RGB ayarını ya da ışık parlaklığını kontrol edebiliyorsunuz.

o   Etkinlik Faktörü (LM/W):

Işık verimi olarak bilinen etkinlik faktöründe, enerjide meydana gelen 1 watt ışık akışını temsil ediyor.

Ampulün Kullanım Ömrü Ne Kadar?

Ampul özellikleri ve kalitesi kullanım ömrünü belirliyor. Bazı led ampuller 10.000-25.000 saate kadar verimli çalışma gösteriyor. Yaşam alanının büyüklüğü, kullanılan ampul kalitesi ve günlük çalışma saatine göre 7–15 yıllık bir ömürden bahsetmek mümkündür. Ampul çeşitlerine bakıldığında dayanıklı ve kaliteli markaların ürettiği ampullerin iç özelliğinde bulunan flamanın farklı malzemeden üretilmesi, uzun süreli kullanımı desteklediği görülür.

Ampul Çeşitleri Nelerdir?

Ampul çeşitleri zamanla iç ve dış mekâna uygun olarak tasarlanmış, farklı renk ve tasarımlarla hayatımıza giriş yapmıştır. Bulunan ampullerin modeline göre özellikleri farklıdır.

o   Akkor:

Akkor flaman özellikli bir ampul, elektrik akımını ısıya mukavemetli ve yüksek dirençli metal tel aracılığıyla aktarır. Havanın olmadığı alanda bu metal akkor halinde ısı üretir. İç mekânlarda en fazla tercih edilen ampuldür.

o   Halojen:

Akkor lambadan farklı olarak içeriğinde tungsten flamanı yer alır. Aynı güce özel üretilen lamba boyutu küçüktür. İçinde halojen gazı yer alır. Halojen, tungsten flamanında oluşacak incelmenin önüne geçer ve camın kararmasını önler.

o   Floresan:

İçeriğinde düşük ağırlıkta cıva buharı kullanılır. Görünür ışık için kullanılır, iç kısımda yer alan fosfor kaplama sayesinde görünür ışık yayılır.

o   Kompakt Floresan:

Düşük elektrik tüketirken yüksek ışık yayar. Tasarruflu ampul olarak da bilinir. Uzun süreli kullanım sağlayan bu ampuller, bütçenize dosttur.

o   LED:

Light Emitting Diode olarak bilinen, yarı iletken olarak ışığı yayan bir elektrik sistemidir. Uzun ömürlü yapısı, dayanıklılığı, küçük ebatı, hızlı açılan ve kapanan özelliği ile tercih edilir. Led ampullerde mavi ışık sonrası RGB kullanılabilir hale gelmiştir. Günümüzde her alanda tercih edilir.

Ampul çeşitlerinin hayata katkısı aydınlatma alanının ihtiyaçlarına uygun üretimle genişlemektedir. Artık her renk ışığı kullanarak dekorasyona uygun çözümler bulunabiliyor.

LED Lamba Çeşitleri Nelerdir?

Led ampullerin diğer ampul çeşitlerinden daha fazla tercih edilir olmasının sebepleri arasında yüksek kulanım ömrü, yeni nesil ampul modellerini barındırması ve tasarruflu yapısı vardır. Led ampullerin her tasarımı ve özelliği farklı kullanım amacına hizmet ediyor.

Single LED:

İlk kullanılan nesil Led sistemi olarak bilinen single led, baskılı bir devre kartında elektrik devresi çizilerek, çizilen devreye uygun ledler yerleştirilir. Led akımını sabitlemek adına sürücü yerleştirilir.

DC LED:

Direct Led olarak bilinen, RV alanında kullanılan yedek parçalar arasındadır. Led TV panellerinde kullanılan led, marka ve modellere göre farklılık gösterir.

AC LED:

Led ampullerin aydınlatma sektöründe kullanılan devresine AC Led deniliyor. Akım, gerilim gibi bazı parametreler hesaplanır, bu hesaplamada RMS olan etkinlik değeri dikkate alınır.

RGB LED:

Red, Green ve Blue renklerini ifade eden RGB, animasyon ya da ışıklandırma sistemleri tarafından kullanılır. Kullanılan renkler için bazı aralıklar yer alır. Renk aralıkları ile birbirinden farklı renklere ulaşmak mümkün oluyor.

COB LED:

Chip on board kısaltılmışı olan Cob led, birden fazla led çekirdeğini tek plakada buluşturarak Led üretmek anlamını taşır. Üretim maliyetini daha fazla düşürmek için üretilir.

Lineer LED:

Çalışma alanlarında tercih edilen lineer Led lambalar, alüminyum gövde, renk ve boyut seçenekleri ile tercih ediliyor. Sıvanın altında, üstünde ya da sarkıt alanlarda kullanıma uygundur.

Led lamba çeşitleri ile hayatınıza renk katabileceksiniz. Yüksek verimlilik, üstün kalite ve bütçenize dost uzun ömürlü kullanımı ile dilediğiniz alana uygun çözümler sunuyor.

Kullanım amacınıza uygun her çeşit ampul modellerine sitemizden ulaşabilirsiniz.
Kullanım amacınıza uygun her çeşit ampul modellerine sitemizden ulaşabilirsiniz.

LED ampüllerin ömrü ne kadardır?

Led ampuller için bugüne dek 50.000-60.000 saatlik bir kullanım ömrü belirlenmişti. Artık 100.000 saatlik kullanım ömrüne sahip Led ampuller piyasada yerini aldı. Gün içerisinde kullanımı 10 saat olarak belirlendiğinde 27 yıllık bir kullanımdan bahsetmek mümkün oluyor. HID 5 yıl, CFL 3 yıl, Enkandesan ise 4 aylık bir ömür sunuyor.

En İyi LED Ampul Nasıl Seçilir?

En iyi Led ampul seçiminde sizlere sunulan detaylar arasından özellikle watt değeri, ışık lümen değeri gibi farklı özelliklere dikkat etmek gerekir. Bunun yanı sıra hangi alanda kullanacağınızı ve nasıl bir ışığa ihtiyaç duyacağınızı belirlemeniz gerekir.

En Tasarruflu Lamba Hangisi?

Tasarruflu lambalar her dönemin ve her kullanıcının tercihleri arasındadır. Aydınlatma teknolojisinde Led lambalar tasarruf bakımında ayrıcalıklar sunuyor. Yüksek ışık düzeyi ve Im/W oranı uzun ömürlü kullanım sunuyor.

Ampul Seçiminde Merak Edilen Diğer Konular

Ampul seçerken çeşitlerini iyi belirlemek gerekir. Klasik, tasarruflu, halojen ya da diğer ampul çeşitlerinden hangisine ihtiyacınız olduğunu belirlemek için özelliklerini incelemeniz yeterlidir. Tasarruflu ampuller kompakt floresan olarak bulunuyor. Watt enerji tüketimi, renk sıcaklığı, dim edilebilirliği, rengi ve verimi dikkat edilmesi gereken diğer konular arasındadır.

Lümen Ne Anlama Gelir?

Led ve ampulün, insan gözü baz alındığında yaydığı bir ışık vardır. Bu ışık gücüne lümen denir. Lümen lm kısaltmasıyla gösterilir. Watt ile karıştırılmaması gereken lümen, ampulün ışık yayması adına tükettiği enerjiyi gösterir. Ampul ışık parlaklığı da lümen ölçü birimi ile hesaplanır.

Ampul Kaç Lümen Olmalı?

Mt² başına 100 lümenlik bir ışığa ihtiyaç duyulur. 20 mt² bir alan için 2000 lümen ya da 1000 lümen değerine karşılık gelen ampul kullanılmalıdır. Lümen değerinde öncelikle banyo gibi daha az ışığa ihtiyaç duyulan alanlar da göz önünde bulundurulabilir. Bazı eğlence işletmeleri düşük lümen değerinde ışık tercih edebilir.

Bir Odayı Kaç Lümen Aydınlatır?

Kullanacağınız odaya göre lümen hesaplamanız için lümen değerinde olan Led ampulü 100’e bölmeniz yeterlidir. Yani 900 lümen olan bir ışık 9 mt² alanı aydınlatır. Oda aydınlatmasında kullanılan her oda farklı büyüklüğe sahiptir. Yeni yapılan konutlarda 1+1 ya da 2+1 oda sayısı olsa da müstakil ev ve villa tipi büyük odalara sahip yerler de hesaba katılmalıdır. Alana uygun lümen değeri seçilmesi verimlilik adına önemlidir.

1 Lümen Kaç Watt?

Enerji kullanımını hesaplamak istediğinizde lümen değerine bakmanız gerekir. 1 lümen 0.00146W olarak bilinir.

Ampul Radyasyon Yayar Mı?

Led lambaların sağlığa zararlı, kanserojen etkiye sahip ya da radyasyon yayması gibi bilinen yanlış durumların aksine sağlığa zararı yoktur. Led lambalar morötesi ya da kızılötesi ışınlar yaymıyor, dolayısıyla göze zararı yoktur.

Işık Akısı Nasıl Hesaplanır?

Işık akısının küre iç yüzey alanının bütününe aktarılan güç olduğu biliniyor. Küre iç yüzey alanı 4πr2 olduğuna göre küre katı açısının değeri 4πr2/r2 : steradyan olarak bilinir.

LED Lamba Kaç Volt İle Çalışır?

Led lambalar arasında yer alan 3 çipli led, mt bazında 30–60 led barındırır. 12W değerine sahiptir. Pixel led ise 5W ile en düşük Watt değerine sahiptir. Şerit led, 12-24W enerjiyle çalışır.

LED Trafosu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Led trafosu alırken öncelikle dikkat etmeniz gereken kullanacağınız alanda kaç amperlik bir enerjiye ihtiyacınız olduğudur. Şerit led için kullanılan trafoların eş değer bir trafo olmasına dikkat edilmelidir.

LED Trafosu Kaç Amper Olmalı?

Şerit led kullanımında öncelikli olan led trafosudur. Metreyi amper ile çarparak elde edeceğiniz sayı, almanız gereken trafoyu belirler. 5 metrelik bir şerit led için 1,2 amper çarpılır ve 6 amperlik trafo almanız gerektiği ortaya çıkar.

5 Metre RGB LED Kaç Amper Çeker?

RGB led ampulün 1,2 amper çektiğini biliyorsunuz. 5 mt olan bir şerit led için kullanılması gereken amper 6 amperdir.

LED Ters Bağlanırsa Ne Olur?

Led diyotlar ile oluşur. Akımın geçmesi adına doğru bağlantı yapmak önemlidir. Yapılacak bağlantının yanlış yani ters bağlantı olması durumunda Led akımı geçmeyeceğinden ışık almak mümkün değildir. Led bakımından ise hasara yol açmaz.

LED Mi Daha Çok Yakar Ampul Mü?

Enerji tasarrufu bakımından Led ve ampul arasında nasıl bir seçim yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Aynı değerde bir ışık için 10W led aydınlatmaya karşılık 18W ampul kullanılmalıdır. Led, ampule göre 2 katı daha enerji tasarrufu sağlar. Maliyete bakıldığında Led daha yüksek fiyatlı olsa da Led gözleri yormuyor. Daha az enerji tüketimi ile bir kez alınan Led bütçeye kazandırıyor.

Floresan Lamba Tasarruflu Mu?

Elektrik tasarrufu denildiğinde akıllara gelen floresan lambalar, 1939 yılından itibaren en fazla tercih edilen lambalar arasındadır. Ampullere kıyasla elektrikten tasarruf sağlayan ve aydınlatma sektöründe ilk olarak tercih edilen, kullanım alanı geniş bir üründür.

Floresan Lamba Ne Kadar Elektrik Harcar?

Floresan lambanın ne kadar elektrik harcadığını hesaplamak için balast değerine de bakmak gerekir. 40W floresan olan bir ampulde sac balast 10W, elektronik balast 5W olarak hesap edilir. 40W+10W:0.05kW olarak belirlenir.

Floresan Mı Yoksa Akkor Mu?

Akkor ve floresan arasındaki belirgin farklar sonucu floresan lambanın tercih sebebi olduğu gözlemleniyor. Floresan lambanın %75 elektrik tasarrufuna sahip olması bu seçimi netleştiriyor. Akkor lambada yer alan flamanın kopma ihtimali, kullanım ömrünü azaltır.

Floresan Lamba Akkor Lambalardan Daha Çok Elektrik Tüketir Mi?

Floresan lambaların akkor lambalardan daha fazla mı yoksa daha az mı elektrik harcadığı konusu daima merak edilir. Floresan düşük enerjisi ile elbette akkor lambalardan daha az elektrik tüketir. Uzun kullanımını da düşündüğünüzde, bir sefer alınan floresan lamba sürekli değiştirilen akkor lambadan daha tasarrufludur.

Halojen Lamba Ne Anlama Gelir?

Halojen lambaların iç özellikleri diğer lambalardan farklıdır. İçerisinde kuvars iyodu ya da tungsten yer alır. Piyasada bu isimlerle de biliniyor. İçeriğinde eser miktarda iyot ya da brom içeren bir halojen akkor lambadır. Halojen gazının ve tungsten flaman birleşiminden oluşan kimyasal reaksiyon üreten bir lamba türüdür.

Halojen Lamba Isı Yayar Mı?

Halojen lambanın çalışma prensibi diğerlerinden farklı bir faaliyet gösterir. İçinin halojen gazla dolu olduğu bu lamba hem ışık hem de ısı yayıyor. Böylelikle flaman incelmesinin önüne geçerek, yüksek sıcaklığa dayanan tungsten ile uzun ömürlü kullanım sağlar. Lambanın yanmasıyla birlikte akım geçtiğinde kırmızı renge sahip olan lamba, sıcaklığın artmasıyla çalışmaya başlar.

Yorum yapın